De gezondheidsvoordelen van een koolhydraatarme levensstijl

Lange tijd waren vetarme diëten het populairst. Tegenwoordig kiezen mensen echter steeds vaker voor een koolhydraatarm dieet. Dat is niet voor niets: uit onderzoek blijkt dat koolhydraatarme diëten effectiever, makkelijker en gezonder zijn.

In dit artikel lees je precies waarom je een koolhydraatarm dieet zou moeten verkiezen boven een vet of caloriearm dieet als je wilt afvallen.


 

Een koolhydraatarm dieet verhoogt je “goede” cholesterol

 

Cholesterol is een vetsoort die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Als je te weinig cholesterol eet, maakt je lever zelf cholesterol aan. Simpel gezegd is je cholesterol onder te verdelen in HDL-cholesterol (het “goede” cholesterol) en LDL-cholesterol (het “slechte” cholesterol). Koolhydraatarm eten helpt bij het verhogen van het goede cholesterol, wat onder andere helpt bij het verkleinen van de kans op hartziektes.

Tot kort geleden dacht men dat al het LDL-cholesterol slecht was. Inmiddels zijn onderzoekers erachter gekomen dat het menselijk lichaam veel complexer in elkaar zit. Het “slechte” LDL-cholesterol kent ook weer verschillende soorten, waarvan sommige slecht zijn en andere essentieel zijn voor een optimale werking van je lichaam. De boodschap die je hieruit kunt halen is dat niet al het cholesterol slecht is. Als cholesterol echt schadelijk was voor het lichaam, zou het worden afgebroken en door de nieren worden uitgescheiden. In plaats daarvan neemt de lever een deel van het cholesterol op en gebruikt het opnieuw. Als je je cholesterolwaardes gaat meten, let dan niet alleen op de totale cholesterolwaarde, maar vraag je arts om verder te kijken naar de verschillende soorten cholesterol.

Een koolhydraatarm dieet met verse groente en vers fruit kan ervoor zorgen dat het “slechte” cholesterol in je lichaam minder schadelijk wordt (door oxidatie te voorkomen). Eet daarom natuurlijke en onbewerkte voeding voor gezonde cholesterolwaardes.

 


 

Koolhydraatarm eten zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel

 

Koolhydraten kunnen voor grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel zorgen. Door koolhydraatarm te eten wordt je bloedsuikerspiegel dus een stuk stabieler. Dit zorgt ervoor dat je lichaam minder snel vet opslaat en dat je je energieker voelt.

Om deze reden is een koolhydraatarm dieet ook voor diabetes type 2 patiënten zeer geschikt. Door koolhydraatarm te eten, kunnen veel diabetespatiënten hun medicijngebruik zelfs drastisch verminderen.

 


Koolhydraatarm eten kan een hoge bloeddruk voorkomen

 

Dat zout de bloeddruk kan verhogen is in het algemeen bekend, maar dat ook suiker een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk, weet men vaak niet. Omdat het effect van suiker op de bloeddruk minder bekend is, vormt dat een serieuze bedreiging voor je gezondheid als je niet op je suikerinname let.

Uit de open heart studie uit 2014 concludeerde onderzoekers dat we ons focussen op de verkeerde ‘witte kristallen’. Niet alleen zout, maar ook suiker zorgt voor een hoge bloeddruk. Een koolhydraatarm dieet kan je helpen om je bloeddruk te verlagen.


Een koolhydraatarm dieet is makkelijker

 

Ook niet onbelangrijk: een koolhydraatarm dieet is veel makkelijker vol te houden dan een vetarm dieet. Koolhydraatarm eten vermindert namelijk hongergevoelens.

Het maken van verse koolhydraatarme gerechten hoeft helemaal niet lastig te zijn. Kijk maar eens rond op de website. :-)


Bron: Dokterdoker.nl


Inspiratie nodig?

Courgette lasagne